Rondleidingen

Museum DE LOOIERIJ is bij uitstek geschikt om in groepsverband te bezoeken en te worden rondgeleid. 

Rondleidingen in het museum zijn mogelijk tot 15 personen. Zijn er meer deelnemers dan wordt de groep opgesplitst. De rondleidingen volgen een vastgestelde route door het museum. Hiervoor is het nodig dat er minimaal een half uur tussen de start van verschillende groepen zit.

Naast de toegangsprijs bedraagt de bijdrage per gids € 35,00.

De wandelingen met rondleiding kunnen ook worden geboekt zonder een bezoek aan het museum.

Aanvraag voor rondleidingen dienen minimaal een week vooraf aangemeld te worden.

Regelmatig wordt er voor individuele betalende bezoekers een gratis rondleiding georganiseerd op een zondag om 14:00 uur. Hiervoor hoef je jezelf vooraf niet aan te melden. Deze rondleidingen worden op de sociale media en op deze site aangekondigd.

Alle rondleidingen duren ongeveer een uur.

Wil je iets bijzonders of maatwerk in combinatie met een rondleiding? We denken graag met je mee. Neem contact met ons op via het

Reserveren

Keuze uit rondleidingen

De leerroute

Een ervaren gids neemt je mee door het museum dat gehuisvest is een oude looierij uit 1890, een rijksmonument. Je neemt een kijkje in het nathuis, de touwerij en op de droogzolder. De gids verhaalt je over de tijd van het ambachtelijk looien, een wezenlijk onderdeel van de Dongense samenleving in voorgaande eeuwen.

Geschiedenis van Dongen

Op de bovenste etage van het museum is de exposite ‘Van NUL tot NU’. Jouw gids zal je aan de hand van een tiental geëxposeerde thema’s meenemen door deze expositie. Het landschap is bepalend geweest voor de vestiging van mensen in onze streken. In eerste instantie waren dat mensen die hier tijdelijk neerstreken, maar wel sporen achterlieten. Langs de Donge ontwikkelde zich een blijvende gemeenschap. De expositie verhaalt onder meer over de eerste kerk van Dongen, de heren van Dongen, het vervoer, de middelen van bestaan, de schilders van Dongen, de broeders en zusters en we eindigen in de huidige tijd.

Wandelingen

We nemen je graag mee naar buiten voor een wandeling. In de directie omgeving van het museum valt veel te vertellen en te zien over het looiverleden van Dongen. Voor vragen en aanvragen kun je gebruik maken van het aanvraagformulier reserveringen.

Reserveren

Geschiedkundige wandeling met bezoek aan de toren van de Oude Kerk

In dezelfde straat waar het museum staat bevindt zich de oudste kerk van Dongen. In de tweede kwart van de veertiende eeuw is men gestart met de bouw van deze kerk. Het was het eerste bakstenen kerkje met rieten dak in het dorp. Een korte wandeling door de Kerkstraat brengt je bij het huidige gebouw wat bestaat uit de toren, een gedeelte waar nu nog gekerkt wordt en één van de weinige kerkruïnes van Nederland, die nu in gebruik is als evenementenlocatie.

Nieuwsbrief museum de Looierij

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

© De Looierij 2023