Leerroute

   Expositie DE LOOIERIJ, over werk en leven van de looiers

looiarchief1DE LOOIERIJ is gevestigd in een looierij uit 1889, het is dus logisch dat juist het looiproces en het daarbij behorende leven het middelpunt is van onze exposities.

Op een aantrekkelijke manier maakt de bezoeker kennis met het looien.

Allereerst door het gebouw zelf. Over het veld waar vroeger het kuiplooien werd uitgeoefend is de entree gebouwd met een sfeervol museumcafé waar u letterlijk op de looikuipen zit. In het gebouw maakt u kennis met het looiproces zoals dat aan het eind van de negentiende eeuw werd uitgevoerd. U ziet het in beelden, materialen, u voelt de sfeer en wordt verrast door merkwaardige leer- en looizaken. In het Nathuis biedt het museum veel aandacht aan het looiproces terwijl op de Droogzolder vooral de mens in de looiwereld centraal staat. In de touwerij staat het afwerken van leer centraal.

Maak op een aangename manier kennis met de looier en zijn werk.

touwerij

 

Groepsbezoekknoptel

Actueel

Instaprondleiding 29 mei 2022

 

Regelmatig organiseert museum de Looierij instaprondleidingen voor individuele bezoekers. Een enthousiaste gids neemt u mee door het museum. U krijgt alles te horen over de tijd van het ambachtelijk looien, ooit een wezenlijk onderdeel van de Dongense samenleving. Ook de regio was van groot belang voor de ontwikkeling van het looien. Eikenbomen in de omgeving zorgden voor de looistof. Het water van de Donge was een essentieel onderdeel in het looiproces. Het museum is gehuisvest in een oude looierij uit 1890, een industrieel erfgoed. Na een bezoek aan het museum weet u precies hoe de werkzaamheden in een nathuis, een touwerij en een drooghuis ervoor zorgen dat het eindproduct, leer, zo verschrikkelijk mooi, duurzaam en veelzijdig is. 

De instaprondleidingen zijn gratis op vertoon van een geldig entreebewijs van DE LOOIERIJ.
Zondagmiddag 29 mei om 14.00 uur start de eerstvolgende instaprondleiding. De rondleidingen duren ongeveer 1 uur.

Museumkaart

Bent u in het bezit bent van een 'Museumkaart'; dan kunt u gratis museum
DE LOOIERIJ bezoeken.

 

Museumkaart2017

 

instagramg  facebookg  twitterg

Museum DE LOOIERIJ, Kerkstraat 33, 5101 BB, Dongen, (0162) 38 71 94, info@delooierij.nl.

Alle rechten voorbehouden © 2020

DANK AAN DE OPPERLOOIERS