Van Nul tot Nu

   Dongen, van NUL tot NU

Historie2

Expositie Geschiedenis van het Brabantse dorp Dongen; naast de Leerroute in DE LOOIERIJ een geweldige expositie op de Pantoffelzolder; Dongen, van NUL tot NU, over de geschiedenis van Dongen, het dorpje van zand en water.

De expositie start bij de naam van het dorp: Donk (zandheuvel) aan de aa (rivier: water) en via onder andere de "Heren van Dongen", de zwervende erven uit de ijzertijd en de geweldige emancipatorische arbeid van nonnen en broeders brengt de expositie u naar het bruisende heden van Dongen.

De ontwikkeling van deze nijverheid kunt u zien op de Pantoffelzolder, in de expositie "Dongen van NUL tot NU"


   QR-code

QR code

Aan de tentoonstelling "Dongen, van NUL tot NU" zijn QR codes toegevoegd. Hiermee kan de bezoeker extra informatie opzoeken van de getoonde canons via de eigen smartphone of tablet.

Als u een QR- en een PDF-reader op uw smartphone of tablet hebt ge├»nstalleerd, kunt u de inhoud hiervan bekijken. De informatie bestaat uit teksten, geluids- en videofragmenten. Doordat het museum gratis WiFi heeft (DeLooierijEXPO), kunt u met uw vertrouwde apparaat, zonder extra kosten, genieten van nog meer ... DE LOOIERIJ.

Groepsbezoekknoptel

Actueel

Instaprondleiding 29 mei 2022

 

Regelmatig organiseert museum de Looierij instaprondleidingen voor individuele bezoekers. Een enthousiaste gids neemt u mee door het museum. U krijgt alles te horen over de tijd van het ambachtelijk looien, ooit een wezenlijk onderdeel van de Dongense samenleving. Ook de regio was van groot belang voor de ontwikkeling van het looien. Eikenbomen in de omgeving zorgden voor de looistof. Het water van de Donge was een essentieel onderdeel in het looiproces. Het museum is gehuisvest in een oude looierij uit 1890, een industrieel erfgoed. Na een bezoek aan het museum weet u precies hoe de werkzaamheden in een nathuis, een touwerij en een drooghuis ervoor zorgen dat het eindproduct, leer, zo verschrikkelijk mooi, duurzaam en veelzijdig is. 

De instaprondleidingen zijn gratis op vertoon van een geldig entreebewijs van DE LOOIERIJ.
Zondagmiddag 29 mei om 14.00 uur start de eerstvolgende instaprondleiding. De rondleidingen duren ongeveer 1 uur.

Museumkaart

Bent u in het bezit bent van een 'Museumkaart'; dan kunt u gratis museum
DE LOOIERIJ bezoeken.

 

Museumkaart2017

 

instagramg  facebookg  twitterg

Museum DE LOOIERIJ, Kerkstraat 33, 5101 BB, Dongen, (0162) 38 71 94, info@delooierij.nl.

Alle rechten voorbehouden ┬ę 2020

DANK AAN DE OPPERLOOIERS