Indeling museum


indeling01

Wie het museum binnenloopt maakt eerst kennis met het ECCOplein. Een 115 m2 grote ruimte met zit- en staanplaatsen waarin de bezoeker ook de receptie en de museumwinkel vindt.

Deze ruimte is gebouwd op het voormalige looikuipenveld.

 

 


Indeling02Deze kuipen zijn nog aanwezig en in de vloer opgenomen. Soms loopt u zelfs over een glazen afdekking zodat u in de kuip kunt kijken. (Elke kuip is acht kubieke meter groot!)

In het sfeervolle museum café kunt u genieten van een versnapering terwijl u door de dubbele tuindeuren een mooi uitzicht hebt op de aangrenzende zandverstuiving.

 


Vanuit het ECCOplein loopt u het nieuwe "Nathuis" binnen.

Een ruimte waarin regelmatig een tentoonstelling is van werk van kunstenaars, of van pronkstukken uit de eigen elektrische collectie.

 

 


Indeling04

Op de begane grond treft u verder het "Nathuis" aan, een onderdeel van de Looiroute door het museum (hier beleeft men het looiproces) en de werkplaats, een ruimte waarin de technische dienst werkt, maar ook kinderen in workshops actief kunnen zijn.  

 

 


Indeling05

Een trap hoger belandt u op de "Touwerij", de tussenruimte waar u kan zien hoe de afwerking van leer wordt gerealiseerd.

 

 

 

 


Indeling06

 Nog een trap hoger en u vervolgt rechts de looiroute op de "Droogzolder" waar vooral looien en de mens centraal staan.

 

 

 

 


Indeling07Op de bovenste verdieping links komt u op de "Pantoffelzolder", die eindigt met een mooi uitzicht op de zandverstuiving waar u de expo: Dongen van NUL tot NU vindt. Een historie in 10 stappen. Het ontstaan van het plaatsje op de noordelijkste zandrug van Brabant, de Heerlijckheit Dongen, de boeren, de bende van de Witte Veer, de schilders van het lege land, de looi-industrie, de emancipatie door Broeders en Zusters, de ondernemende familie Van Tuijn (Exota, Coca Cola, palletindustrie, glasfabriek) tot en met het Rijke Roomse Leven en het bruisend heden...

 


 

Groepsbezoekknoptel

Actueel

Instaprondleiding 29 mei 2022

 

Regelmatig organiseert museum de Looierij instaprondleidingen voor individuele bezoekers. Een enthousiaste gids neemt u mee door het museum. U krijgt alles te horen over de tijd van het ambachtelijk looien, ooit een wezenlijk onderdeel van de Dongense samenleving. Ook de regio was van groot belang voor de ontwikkeling van het looien. Eikenbomen in de omgeving zorgden voor de looistof. Het water van de Donge was een essentieel onderdeel in het looiproces. Het museum is gehuisvest in een oude looierij uit 1890, een industrieel erfgoed. Na een bezoek aan het museum weet u precies hoe de werkzaamheden in een nathuis, een touwerij en een drooghuis ervoor zorgen dat het eindproduct, leer, zo verschrikkelijk mooi, duurzaam en veelzijdig is. 

De instaprondleidingen zijn gratis op vertoon van een geldig entreebewijs van DE LOOIERIJ.
Zondagmiddag 29 mei om 14.00 uur start de eerstvolgende instaprondleiding. De rondleidingen duren ongeveer 1 uur.

Museumkaart

Bent u in het bezit bent van een 'Museumkaart'; dan kunt u gratis museum
DE LOOIERIJ bezoeken.

 

Museumkaart2017

 

instagramg  facebookg  twitterg

Museum DE LOOIERIJ, Kerkstraat 33, 5101 BB, Dongen, (0162) 38 71 94, info@delooierij.nl.

Alle rechten voorbehouden © 2020

DANK AAN DE OPPERLOOIERS