Vrijwilligers

Binnen DE LOOIERIJ zijn een vijftigtal vrijwilligers actief. Het museum is geheel afhankelijk van de inzet van deze vrijwilligers. Een museum is een veelzijdig bedrijf en DE LOOIERIJ kan daarom altijd enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers gebruiken. Het museum kent een gezellige vrijwilligersgroep en je zal als nieuwe vrijwilliger snel worden opgenomen in de groep. Het verloop is erg klein wat ook iets zegt over de sfeer in de groep.
Het museum werkt met een beschreven vrijwilligersbeleid en met vrijwilligersovereenkomsten. Klik hier voor het VRIJWILLIGERSBELEID

Het werk binnen het museum kent vele facetten en daardoor is voor iedereen wel een taak te vinden die binnen de capaciteiten of mogelijkheden past.
Het werken bij DE LOOIERIJ biedt u, als vrijwilliger, naast een zeer leuke en nuttige vrijetijdsbesteding ook extra's. Jaarlijks wordt er een gezellige en leerzame vrijwilligersdag georganiseerd, u krijgt korting op groepsbezoeken en u hebt inbreng in de sector waar u werkt.

Wij verwachten van een vrijwilliger een inzet van minimaal twee dagdelen per maand.

Wat voor soort vrijwilligerswerk kan DE LOOIERIJ bieden:


   Gastvrouw of gastheer

Tijdens de openingstijden is de gastvrouw of gastheer de vrijwilliger, die de gasten ontvangt, die gasten kan begeleiden in het museum, die barwerkzaamheden verricht en het aanbod van de museumwinkel verkoopt. Zij zijn het visitekaartje van het museum.

Voor deze functie zoeken we klantvriendelijke en servicegerichte mensen, die graag en goed met mensen omgaan.


   Rondleider

Bent u geïnteresseerd in wat het museum aan kennis biedt en wilt u dit uitdragen aan onze gasten, dan zou u wellicht als rondleider uw vrijwilligerstaak bij DE LOOIERIJ kunnen vervullen. Bent u een goede verteller, een feitenverzamelaar en kunt u goed omgaan met mensen, dan is deze functie wellicht iets voor u. Voordat u als rondleider aan de slag kan, krijgt u een opleiding en er vinden regelmatig coaching- gesprekken plaats.
Het belangrijkste thema in DE LOOIERIJ is natuurlijk het leerlooiproces, zoals dit de vorige eeuw in Dongen werd uitgevoerd. Maar ook vertellen we onze gasten graag over de geschiedenis van Dongen, van Nul tot Nu. Voelt u zich aangetrokken om rondleider te worden in en om het museum, dan kunt u zich als vrijwilliger aanmelden.


   "Leer"-specialisten

Het museum DE LOOIERIJ ontwikkelt zich als een kenniscentrum over leer. Om deze kennis te borgen zoeken we naar vrijwilligerts die zowel praktisch als theoretisch veel van leer weten en hoe het gelooid wordt. Bent u in het verleden werkzaam geweest in de looiindustrie of bent u erg geïnteresseerd in alles wat met leer te maken heeft, dan kunt u als vrijwilliger een bijdrage leveren om de kennis van leer in het museum te vergroten. 


   Onderhoudslieden

Het museum is gevestigd in een 19e eeuw Rijksmonument. Dit vergt het nodige, zorgvuldige onderhoud. Voor onderhoudswerkzaamheden is een werkploeg actief, die wekelijks klusjes uitvoert, maar ook wijzigingen in de tentoonstellingen mee helpt aanpassen. Hiervoor zijn vakkundige mensen nodig, die liefde hebben voor het erfgoed, handig en secuur zijn. Bent u iemand met dergelijke eigenschappen en zoekt u een mooie vrijetijdsbesteding waar u uw kwaliteiten kwijt kunt, dan kun u bij ons terecht. Er is wekelijks op donderdagochtend een klusbijeenkomst in het museum.


   Public Relations

De kunst voor ons als museum is om bekend te worden en te blijven. Dus als public relations jouw sterke kant is, je ideeën hebt over de wijze waarop we ons bekend kunnen maken en dit mee wil helpen uitvoeren, dan is dit werk mogelijk iets voor jou. Zeker in de digitale wereld zijn we op zoek naar contentmanagers voor onze social media en vrijwilligers met een goed taalgevoel voor wervende teksten.


   Horecamedewerkers

In het museum komen regelmatig grote en kleine groepen bezoekers, die na een museumactiviteit wat willen drinken of zelfs lunchen. Om deze groepen te voorzien van drank en spijzen zoeken we vrijwilligers, die graag hun handen uit de mouwen steken en goed met mensen om kunnen gaan. 


   Educatiemedewerkers

Het museum heeft naast een informatieve ook een educatieve functie. Voor het ontwikkelen van educatieprogramma's voor kinderen en volwassenen zoeken wij vrijwilligres, liefst met een achtergrond in het onderwijs. 

Heb je interesse in één van deze vrijwilligersfuncties? Wil je graag kennis nemen van beleidsstukken en/of overeenkomst? Neem contact op met Liesbeth Martens

Groepsbezoekknoptel

Actueel

Instaprondleiding 29 mei 2022

 

Regelmatig organiseert museum de Looierij instaprondleidingen voor individuele bezoekers. Een enthousiaste gids neemt u mee door het museum. U krijgt alles te horen over de tijd van het ambachtelijk looien, ooit een wezenlijk onderdeel van de Dongense samenleving. Ook de regio was van groot belang voor de ontwikkeling van het looien. Eikenbomen in de omgeving zorgden voor de looistof. Het water van de Donge was een essentieel onderdeel in het looiproces. Het museum is gehuisvest in een oude looierij uit 1890, een industrieel erfgoed. Na een bezoek aan het museum weet u precies hoe de werkzaamheden in een nathuis, een touwerij en een drooghuis ervoor zorgen dat het eindproduct, leer, zo verschrikkelijk mooi, duurzaam en veelzijdig is. 

De instaprondleidingen zijn gratis op vertoon van een geldig entreebewijs van DE LOOIERIJ.
Zondagmiddag 29 mei om 14.00 uur start de eerstvolgende instaprondleiding. De rondleidingen duren ongeveer 1 uur.

Museumkaart

Bent u in het bezit bent van een 'Museumkaart'; dan kunt u gratis museum
DE LOOIERIJ bezoeken.

 

Museumkaart2017

 

instagramg  facebookg  twitterg

Museum DE LOOIERIJ, Kerkstraat 33, 5101 BB, Dongen, (0162) 38 71 94, info@delooierij.nl.

Alle rechten voorbehouden © 2020

DANK AAN DE OPPERLOOIERS