Vrijwilligers

Binnen DE LOOIERIJ zijn ruim vijftig vrijwilligers actief. Het museum is geheel afhankelijk van de inzet van deze vrijwilligers. Een museum is een veelzijdig bedrijf en DE LOOIERIJ kan daarom altijd enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers gebruiken. Het museum kent een gezellige vrijwilligersgroep en je zal als nieuwe vrijwilliger snel worden opgenomen in de groep. Het verloop is erg klein wat ook iets zegt over de sfeer in de groep.
Het museum werkt met een beschreven vrijwilligersbeleid en met vrijwilligersovereenkomsten. VRIJWILLIGERSBELEID

Het werk binnen het museum kent vele facetten en daardoor is voor iedereen wel een taak te vinden die binnen de capaciteiten of mogelijkheden past.
Het werken bij DE LOOIERIJ biedt u naast een zeer leuke en nuttige vrijetijdsbesteding ook extra’s. Jaarlijks wordt er een gezellige en leerzame vrijwilligersdag georganiseerd, u krijgt korting op groepsbezoeken en u hebt inbreng in de sector waar u werkt.

Wij verwachten van een vrijwilliger een inzet van minimaal twee dagdelen per maand.

Wat voor soort vrijwilligerswerk kan DE LOOIERIJ bieden?

Gastvrouw of gastheer

Tijdens de openingstijden is de gastvrouw of gastheer de vrijwilliger, die de gasten ontvangt, die gasten kan begeleiden in het museum, die barwerkzaamheden verricht en het aanbod van de museumwinkel verkoopt. Zij zijn het visitekaartje van het museum.

Voor deze functie zoeken we klantvriendelijke en servicegerichte mensen, die graag en goed met mensen omgaan.


Rondleider

Ben je geïnteresseerd in wat het museum aan kennis biedt en wil je dit uitdragen aan onze gasten, dan zou je wellicht als rondleider je vrijwilligerstaak bij DE LOOIERIJ kunnen vervullen. Ben je een goede verteller, een feitenverzamelaar en kun je goed omgaan met mensen, dan is deze functie wellicht iets voor jou. Voordat je als rondleider aan de slag kan, krijg je een opleiding en er vinden regelmatig coaching- gesprekken plaats.
Het belangrijkste thema in DE LOOIERIJ is natuurlijk het leerlooiproces, zoals dit de vorige eeuw in Dongen werd uitgevoerd. Maar ook vertellen we onze gasten graag over de geschiedenis van Dongen, van Nul tot Nu. Voel je je aangetrokken om rondleider te worden in en om het museum, dan kun je jezelf als vrijwilliger aanmelden.


“Leer”-specialisten

Het museum DE LOOIERIJ ontwikkelt zich als een kenniscentrum over leer. Om deze kennis te borgen zoeken we naar vrijwilligers die zowel praktisch als theoretisch veel van leer weten en hoe het geproduceerd wordt. Ben je in het verleden werkzaam geweest in de looi-industrie of ben je erg geïnteresseerd in alles wat met leer te maken heeft, dan kun je als vrijwilliger een bijdrage leveren om de kennis van leer in het museum te vergroten.


Onderhoudslieden

Het museum is gevestigd in een 19e eeuw Rijksmonument. Dit vergt het nodige, zorgvuldige onderhoud. Voor onderhoudswerkzaamheden is een werkploeg actief, die wekelijks klusjes uitvoert, maar ook wijzigingen in de tentoonstellingen mee helpt aanpassen. Hiervoor zijn vakkundige mensen nodig, die liefde hebben voor het erfgoed, handig en secuur zijn. Ben je zo iemand met dergelijke eigenschappen en zoek je een mooie vrijetijdsbesteding waar je jouw kwaliteiten kwijt kunt, dan kun je bij ons terecht. Er is wekelijks op donderdagochtend een klusbijeenkomst in het museum.


Public Relations

De kunst voor ons als museum is om bekend te worden en te blijven. Dus als public relations jouw sterke kant is, je ideeën hebt over de wijze waarop we ons bekend kunnen maken en dit mee wil helpen uitvoeren, dan is dit werk mogelijk iets voor jou. Zeker in de digitale wereld zijn we op zoek naar contentmanagers voor onze social media en vrijwilligers met een goed taalgevoel voor wervende teksten.


Horecamedewerkers

In het museum komen regelmatig grote en kleine groepen bezoekers, die na een museumactiviteit wat willen drinken of zelfs lunchen. Om deze groepen te voorzien van drank en spijzen zoeken we vrijwilligers, die graag hun handen uit de mouwen steken en goed met mensen om kunnen gaan.


Educatiemedewerkers

Het museum heeft naast een informatieve ook een educatieve functie. Voor het ontwikkelen van educatieprogramma’s voor kinderen en volwassenen zoeken wij vrijwilligers, liefst met een achtergrond in het onderwijs.

Heb je interesse in één van deze vrijwilligersfuncties? Wil je graag kennisnemen van beleidsstukken en/of overeenkomst? Neem contact op via Contact vrijwilligers

Nieuwsbrief museum de Looierij

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

© De Looierij 2023