Indeling

Wie het museum binnenloopt maakt eerst kennis met het museumcafé, tevens receptie en museumwinkel. Deze ruimte is gebouwd op het voormalige looikuipenveld. Deze kuipen zijn nog aanwezig en in de vloer opgenomen. Eén van de kuipen is voorzien van een glazen afdekking zodat je in de kuip kunt kijken.

In het sfeervolle museum café kun je genieten van een versnapering terwijl je door de dubbele tuindeuren een mooi uitzicht hebt op de aangrenzende zandverstuiving. In de zomer is ook het terras een uitstekende plaats om een kop koffie of thee te nuttigen.

Looierij_2624
KoeHD_edited

Vanuit het museumplein loop je het “Nieuwe nathuis” binnen. Een ruimte waarin onze wisseltentoonstellingen worden gepresenteerd. Eenmaal in het museum achter de glazen deur tref je het “Oude nathuis” aan, een onderdeel van de Looiroute door het museum. Achterin is nog een werkplaats, een ruimte waarin de technische dienst werkt, maar waar ook workshops worden gehouden.

Een trap hoger beland je op de “Touwerij”, de tussenruimte waar je kan zien hoe de afwerking van leer wordt gerealiseerd.  Nog een trap hoger en je vervolgt rechts de looiroute op de “Droogzolder” waar vooral looien en de mens centraal staan. Op de bovenste verdieping links kom je op de “Pantoffelzolder” waar je de expo: ‘Dongen van NUL tot NU’ vindt. Een historie in 10 stappen. Het ontstaan van het plaatsje op de noordelijkste zandrug van Brabant, de Heerlyckheit Dongen, de boeren, de bende van de Witte Veer, de schilders van het lege land, de looi-industrie, de emancipatie door Broeders en Zusters, de ondernemende familie Van Tuijn (Exota, Coca Cola, palletindustrie, glasfabriek) tot en met het Rijke Roomse Leven en het bruisend heden…

Nieuwsbrief museum de Looierij

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

© De Looierij 2023