Wisseltentoonstelling

Naast de vaste exposities “De Leerroute” en “Van Nul tot Nu” kun je de wisseltentoonstelling bezoeken. De wisseltentoonstelling is gratis toegankelijk en wordt geëxposeerd in het ‘Nieuwe Nathuis’, de eerste ruimte die je treft na het verlaten van het museumcafé.
Het aanbod wat betreft wisseltentoonstellingen is heel divers. In het verleden zijn er kunstexposities geweest, maar ook maatschappelijke en geschiedkundige onderwerpen kunnen aan de orde komen. De bedoeling is dat met een frequentie van 3-5 maanden een expositie wordt gewisseld. Het museum tracht hoe langer hoe meer interactie met het publiek te gaan bewerkstelligen in vervolgexposities.

OPNIEUW KAN IEDEREEN WEER EEN TENTOONSTELLING BEZOEKEN IN MUSEUM DE LOOIERIJ.

De  nieuwe wisseltentoonstelling Belle Esposito is tot 17 maart 2024 tijdens de openingstijden van het museum gratis te bezoeken. Voor deze tentoonstelling hebben we twee kunstenaars uitgenodigd die samen een tentoonstelling maken. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze beiden met leer werken. Patrizia Esposito maakt leren maskers en Carla van Belle werkt met ecoprinten.

Ecoprinten is een contactdruktechniek: Bladeren en bloemen worden op een ondergrond gelegd. De natuurlijke pigmenten uit bloem of blad worden d.m.v. persen overgedragen op de ondergrond. Een directe 2-dimensionale weergave van de prachtige natuur. De maskers van Patrizia Esposito zijn op de oude ambachtelijke wijze gemaakt zoals ze dat al deden in de 16de eeuw.

Samen maakt het een bezienswaardige tentoonstelling met indrukken van kunstig leer.

DE KUNSTENAARS

Carla van Belle

De overgrootvader en grootvader van Carla van Belle (Waalwijk, 1961) waren de Dongense leerlooiers Jan en Piet Leijten. Piet was in de jaren ’20 van de vorige eeuw mede-eigenaar van een looierij met 100 kuipen en een schoenenfabriek. Na de beurskrach van 1929 stapte hij uit de looierij en later brandde de fabriek af. Daarna opende hij een kruidenierswinkel in de Wilhelminastraat. Zijn vrouw Pieternella  verkocht er ook overalls, klompen en wol.

Carla heeft na de PABO de Opleiding tot Docent Textiele Werkvormen gevolgd, waarna zij  in allerlei onderwijsvormen heeft gewerkt. Het vilten en Ecoprinten ontdekte zij pas na een ommezwaai in haar leven.

“Omdat ik een vakvrouw wilde worden, heb ik mezelf geschoold door masterclasses te volgen bij vilters en Ecoprinters van wereldfaam.”

De meeste affiniteit heeft Carla met het Ecoprinten op leer. Bladeren die de natuurlijke looistof tannine bevatten, zoals het blad van de eik, walnoot of eucalyptus, zijn geschikt om afgedrukt te worden op stof of leer.

Carla heeft eerder geëxposeerd op regionale en nationale kunstdagen, Textielfestival, Spring is in the ArtFair, de ViltKontaktGroep en op de Floriade.

Inmiddels heeft Carla van het Ecoprinten haar werk kunnen maken. Zij geeft nu workshops in haar achtertuin of op locatie voor cursisten uit Nederland en België.

“En zo is het kringetje rond: Mijn opa zat in het leer, mijn oma in de wol en onbewust ben ik in de voetsporen van mijn grootouders getreden.”

Website Carla van Belle

Patrizia Esposito

Van huis uit is Patrizia Esposito (Utrecht, 1964) drama- en theaterdocente. Door het bezoeken van Italiaanse Commedia del Artevoorstellingen raakte zij gefascineerd door de transformatie die acteurs ondergaan, als zij een masker op hebben.

“Het contact met andere acteurs is fysiek in plaats vanuit de psychologie. Het zijn universele figuren, met een non-verbale taal. De Commedia del Artefiguren zijn bedoeld om mensen aan het lachen te krijgen, dat is een van de moeilijkste dingen in het theater.”

Haar uitgangspunt is het creëren van eigen, nieuwe karakters door middel van leren half-maskers, die zij zelf maakt en gebruikt. “Leer is supermooi materiaal. Ik gebruik plantaardig gelooid leer, dat is voor het vormen belangrijk.

Door het spoelen wordt het leer soepeler en kan het makkelijker om de mal geplaatst worden, zodat deze goed aansluit op het gezicht van de acteur. Het is spannend om een idee wat ik in mijn hoofd heb, uit te voeren. Een lijntje kan zó anders uitpakken.” In Italië leerde zij om de gezichten meer driedimensionaal te maken, door neuzen en wangen te modelleren.

Patrizia heeft onder andere maskers gemaakt voor een Griekse acteur en een mascotte voor de Maskerade in de stad Brielle.

Website Patrizia Esposito

WANNEER TE ZIEN

De tentoonstelling is te zien tot 17 maart 2024 van woensdag t/m zondag gedurende de openingstijden van 13:00 tot 17:00 uur.

WAAR?

Museum De Looierij is gevestigd in de Kerkstraat 33 in Dongen en is tevens bereikbaar onder telefoonnummer 0162- 387194.

WAT BIEDT HET MUSEUM NOG MEER?

Wist u dat het museum café ook geschikt is voor een groepsuitje, het vieren van een verjaardag, jubileum of ieder andere gelegenheid.

Nieuwsbrief museum de Looierij

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

© De Looierij 2023